Kirjat

Rallitalli (2021)

Käsikirjoitus ja teksti: Pasi Lönn
Kuvitus ja graafinen suunnittelu: Pirita Tolvanen
Kustannus: Tammi

Rallitalli valittiin Vuoden Kauneimpien Kirjojen 2021 kokoelmaan, ja kirjan kuvitukset saivat kunniamaininnan kansainvälisessä 3×3 Illustration Annual No.19 -kilpailussa.

”Autourheilustakin saa kauniin lastenkirjan, vaikka epäilin. Pirita Tolvasen kuvitus Rallitallissa (Tammi 2021) onnistuu olemaan yhtä aikaa rauhallinen, vauhdikas, retro ja moderni.”
Anna Pihlajaniemi / Kodin Kuvalehti

”Rikosylikonstaapeli ja kirjailija Pasi Lönnin ja kuvittaja Pirita Tolvasen yhteistyönä on syntynyt visuaalisesti vahva tietokirja, joka poikkeaa tavanomaisesta esitystavasta positiivisella ilmeellään.”
Sirkka Iso-Ettala / KMV-lehti

”Pasi Lönnin kirjoittama ja Pirita Tolvasen kuvittama satukirja on suunnattu ennen kaikkea lapsille, mutta se ei ole kevyt fanikirja saati pintaraapaisu vaan yksityiskohtainen sukellus rallin kiehtovaan maailmaan. Tästä kirjasta innostuu koko perhe.”
Paavo Nurmi / Helsingin Uutiset

”Onko tyylikkäämpää kirjaa rallin maailmasta koskaan tehty! Vauhdikas mutta timanttisen tyylikäs kansi avaa oven rallin maailmaan. Lasten tietokirjan visuaalinen selkeys ja intensiteetti tehoavat varmasti lukijakuntaansa. Erityisesti kaaviokuvat ja tilastot on tehty mielenkiintoisiksi ja iloisiksi. Hallittu väripaletti ja jämpti taitto pitävät paljon asiaa hienosti hahmotettavissa. Teoksesta huokuu tekijöiden ilo ja perehtyneisyys.”

Kauneimmat Kirjat 2021 -raadin perustelu

Paroni – Jarno Saarisen elämä (2018)

Käsikirjoitus, kuvitus ja graafinen suunnittelu Pirita Tolvanen, kustannus Myllylahti

Kirja sai kunniamaininnan World Illustration Awards -kilpailun lastenkirjakategoriassa 2019.

”Pirita Tolvasen raikkaalla tyylillä piirtämä lastenkirja avaa kuvin, sanoin ja tilastofaktoin ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Jarno Saarisen traagisesti päättynyttä sankaritarinaa. Haastatteluihin ja dokumentteihin perustuva teos on taitava yhdistelmä vaikuttavaa tarinaa ja kirjaimellisesti teknisiä yksityiskohtia.”
Vuoden Urheilukirja 2018 -raadin kuvaus finalistista

”Äärimmäisen pelkistetty, mutta silti värikäs ja yksityiskohdissaan runsas kuvitus tuo lukijan nenään kilparatojen moottorin katkun.”
Päivi Heikkilä-Halttunen / Kirjasampo 

”Kirja avaa kauniilla tavalla lasten kielelle varsin haastavaa teknistä aihetta, ratamoottoripyöräilyä.”
Eero Knaapi / Huimapyörä

”…kirja peilaa Paronin uraa niin laajasti, että se soveltuu koko perheen kirjahyllyyn, lapsista puhumattakaan.”
Bike-lehti

”Saarisen traaginen kuolema öljyisellä kilparadalla kuvataan aidonoloisesti silti nostattamatta synkkää pilveä valoisan tarinan ylle.”
Minna Yli-Karjanmaa / Keskisuomalainen

”Tolvanen on sekä kirjoittanut että kuvittanut kirjan ja jälki on vakuuttavaa.”
Titta Lindström / Kirjavinkit

Tolvasen kirjan voi kuvitella vastaavan nuoria poikia kiinnostavien kirjojen vajeeseen. On hauskaa, että sellaiseksi pyrkii nimenomaan perinteisen mallinen kuvakirja.

Minna Yli-Karjanmaa / Keskisuomalainen

…taustatyö on toteutettu taidokkaasti ja pieteetillä. Jarno Saarisen tarina on kerrottu juuri niin, miten se oikeasti meni, ja kuvitus on jopa uskomattoman yksityiskohtaista.

Asko Tanhuanpää / Fair Play -lehti 1/2019

Pitkä matka kotiin (2016)

Käsikirjoitus Hanna Karoliina

Kuvitus ja graafinen suunnittelu Pirita Tolvanen

Ensimmäinen kuvittamani lastenkirja kertoo merikilpikonnan poikasesta, joka joutuu kauas elinympäristöstään heti elon ensimetreillä. Poikanen alkaa kuoriuduttuaan etsiä tietä kotiin – käynnistyy seikkailu joka vie ympäri maailman. 3-7-vuotiaille lukijoille (ja vähän sitä vanhemmillekin) suunnattu 32-sivuinen kirja on tulvillaan värikkäitä kuvia ja runsaita yksityiskohtia. Kirjan loppuun on koottu faktatietoa tarinan eläimistä, joista monet ovat uhanalaisia. Päähenkilö Kilpi, bastardikilpikonna, on merikilpikonnista pienin ja harvinaisin.