Miltä tieto näyttää suomalaisissa tietokuvakirjoissa?

Lastenkirjainstituutin blogissa on julkaistu katsaukseni vuonna 2021 julkaistuihin tietokuvakirjoihin (23 kpl) ja siihen kuinka ne visualisoivat tietoa. Tietoa visualisoidaan tyypillisimmin poikkileikkauskuvien, havainnekuvien ja karttojen muodossa, mutta myös numeraalista tietoa löytyy esimerkiksi määreiden vertailuna ja ympyrädiagrammeina.

Katsaus oli osa datavisualisoinnin ja tietokuvakirjat yhdistävää projektiani, joka sai alkunsa Fulbright-stipendiaattikaudesta Simmonsin yliopiston lastenkirjallisuuden tutkimuskeskuksessa Bostonissa, Yhdysvalloissa keväällä 2022. Oli mielenkiintoista aloittaa toisaalla ja jatkaa kotimaassa! (Tutustu myös katsaukseeni tiedon visualisoinnista amerikkalaisissa tietokuvakirjoissa)

Katsauksen yhteydessä toteutin kyselyn kirjojen kuvittajille, graafisille suunnittelijoille sekä kustannustoimittajille kirjojen visuaalisesta prosessista; kuka vastaa mistäkin, kenen työ tapahtuu missäkin kohden.

Lue koko katsaus täältä!

Julkaissut Pirita Tolvanen

Illustrator. Loves illustrating data, non-fiction picture books and swimming.

%d bloggaajaa tykkää tästä: